Ján Koniarek

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ján Koniarek
Narodenie30. január 1878
Voderady, Slovensko
Úmrtie4. máj 1952 (74 rokov)
Trnava, Slovensko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ján Koniarek

Ján Koniarek (* 30. január 1878, Voderady – † 4. máj 1952, Trnava) bol slovenský sochár, jeden zo zakladateľov novodobej slovenskej plastiky.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa vo Voderadoch. Študoval na Umeleckopriemyselnej škole v Budapešti. Na podnet svojho učiteľa navštevoval aj umelecké školy v Ríme. Po návrate do Pešti študoval na tamojšej akadémii v majstrovskej škole svojho krajana profesora Alojza Štróbla. V rokoch 1902 - 1904 dokončil svoje štúdiá u profesora W. von Rumanna na akadémii v Mníchove. V rokoch 19081914 bol portrétistom kráľovského dvora v Belehrade. Veľká časť jeho diel bola zničená počas prvej svetovej vojny. Po roku 1918 sa usadil v Trnave kde mal i ateliér, tu žil až do svojej smrti. Od návratu na Slovensko si mnoho sľuboval, ale nízke spoločenské pomery a manipulácia v konkurzoch ho priviedli k stiahnutiu sa do úzadia. Meno Jána Koniarka nesie na jeho počesť Galéria Jána Koniarka v Trnave, kde sa nachádza i časť autorovho diela v stálej expozícii.

Tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Socha Antona Bernoláka v Trnave.

Koniarkova tvorba je poznačená secesnými a impresionistickými vplyvmi prelomu 19. a 20. storočia. Jeho pamätník padlým v prvej svetovej vojne v Trnave patrí k najexcelentnejším dielam „rodinizmu“ na Slovensku. V Trnave sa nachádza i súsošie Antona Bernoláka, či socha Milana Rastislava Štefánika. V Bratislave sú pripisované jeho autorstvu sochy alegórií na budove bývalej Tatra banky, dnes MK SR (architekt Milan Michal Harminc). Vytvoril sochu sediaceho básnika Jána Hollého, ktorá je umiestnená v jeho rodnom dome v Borskom Mikuláši. Je autorom mnohých impresívnych portrétnych štúdií a monumentálnych pomníkov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]